Colruyt Case Study - Toekomstbestendig met Jamf
Logo Lab9

Blog - Cases

24 Oktober 2023

Colruyt Case Study - Toekomstbestendig met Jamf

Jamf

Ieder bedrijf dat grote aantallen desktops, mobiele toestellen en tablets in omloop heeft, weet hoe belangrijk het is een goed management systeem te hebben voor alle devices. Steeds meer ondernemingen streven naar een zero-touch implementatiestrategie, waarbij je honderden of zelfs duizenden gebruikers van Apple hardware (Mac, iPad, iPhone of zelfs Apple TV) kan uitrollen zonder een device te hoeven aanraken. Met een tool als Jamf worden gebruikers automatisch van Apple devices voorzien die volledig gepreconfigureerd zijn met instellingen, beveiligingscontroles, apps en boeken. Een dergelijke aanpak met eenvoudige installatie is in alle sectoren belangrijk, maar zeker ook in een concurrentiële markt van de retail, waar zo efficiënt mogelijk gewerkt wordt. Dat is een van de vele redenen waarom Colruyt Group voor Jamf koos als beheertool voor zijn Apple toestellen.

Colruyt Group

Colruyt Group voorstellen is nauwelijks nodig. Iedereen loopt wel eens binnen in één van de winkels van Colruyt, Spar, Dreamland, Dreambaby, OKay, BioPlanet of Bike Republic. Of gaat tanken bij DATS 24 of fitnessen bij Jim’s. Het familiebedrijf dat op drie generaties tijd uitgroeide tot dé referentie in de retail, telt tegenwoordig meer dan 30.000 medewerkers en biedt in België, Luxemburg en Frankrijk zowel food als non-food formules aan.

Op IT-vlak is Colruyt Group een pionier, met een oog voor technologische innovaties als blockchain, het Internet der Dingen, artificiële intelligentie, virtual reality, automatisering met robots,… Niet verwonderlijk dus dat een innovatief platform als Apple bij de 2.000-koppige IT-afdeling van Colruyt Group al lang deel uitmaakt van de portfolio. Zowel marketers, ontwikkelaars, winkels en het management maken gebruik van Apple hardware. Om het grote park aan Apple-apparatuur optimaal te laten werken, doet Colruyt Group een beroep op Jamf, de standaard op het vlak van bedrijfswijd beheer van Apple-toestellen.

Jamf implementeert niet enkel apps, maar stelt ook on-demand resources ter beschikking. Dat biedt zowel IT-voordelen als gebruikersvoordelen.

De IT-voordelen:

 • Minder helpdesktickets en afgenomen supportkosten
 • Automatiseer de meest voorkomende IT-taken zoals software-updates en basis probleemoplossingInstalleer de Self Service App automatisch op elk beheerde Apple device - Mac, iPad of iPhone
 • Personaliseer de inhoud volgens afdeling, taal, gebruikersrol, locatie en meer dankzij de integratie met directorydiensten en identiteitsauthenticatie in de cloud
 • Personaliseer de self-service voor je organisatie door er je bedrijfsnaam, logo en afbeelding aan toe te voegen

De gebruikersvoordelen:

 • Direct toegang tot de complete, on-demand, enterprise app store, rijk aan zorgvuldig gebundelde hulpbronnen, materiaal en apps
 • Installeer goedgekeurde apps zonder tussenkomst van de IT-afdeling
 • Verhelp in een mum van tijd algemene IT-problemen zoals de installatie van printers of software-updates
 • Ontvang meldingen in realtime over beveiligingsupgrades en de beschikbaarheid van diensten
 • Bookmark voorzieningen zoals HR-tools of interne middelen voor eenvoudige toegang tot waardevolle bedrijfsgegeven
 


Van prepress naar marketing

Het verhaal van Apple begint bij Colruyt Group al vele jaren geleden, waar de prepress-afdeling van de drukkerij Macs inzette voor grafische toepassingen. Tegenwoordig werken veel medewerkers op de marketing-afdeling op dit platform, zowel in de eigen foto- en videostudio, als de grafische ontwerpers en de webdesigners. “Grafische creatievelingen leven in de Mac-wereld,” zegt Filip Nerinckx, Team Manager Marketing Communication. “Een ander platform is voor hen ondenkbaar. Als je hen op een andere computer liet werken, was grafische vormgever per direct een knelpuntberoep. Veel grafische toepassingen zijn ook sterk gelinkt aan Apple.”
 

Productieve programmeurs

De softwareontwikkelaars bij Colruyt Group kunnen kiezen welk platform ze gebruiken voor hun job, Apple of een Windows PC. “We merken dat developers een duidelijke voorkeur hebben voor Macs,” zegt Arno Kenis, system engineer e-workplace clients bij Colruyt Group. “Dat heeft uiteraard te maken met de performance van de toestellen. De toepassingen die zij nodig hebben, vergen heel wat van de processoren. De krachtige chips van Apple en het volume aan geheugen maakt dat een meerderheid van de ontwikkelaars voor Mac kiest.” Daarnaast zijn ook veel ontwikkelingstools goed geïntegreerd op Mac. De ontwikkelaars gebruiken voornamelijk de MacBook Pro 15 en 16 inch.
 

Mobiel platform

Naast de 450 MacPros bij marketing en development zijn bij Colruyt Group ook een 2.000-tal iPads in gebruik. Die worden onder meer in de Spar-winkels ingezet om aan de kassa snel producten uit het gamma terug te kunnen vinden. iPads werden al vroeg in gebruik genomen, toen veel minder laptops in circulatie waren. Dankzij de iPads konden managers jaren geleden al tussen vergaderingen mail raadplegen of hun agenda consulteren.

Ook bij de quality tasting, waarbij aan klanten gevraagd wordt naar onder andere de hoofdzetel van Colruyt Group te komen en producten te proeven en te beoordelen, worden iPads ingezet om feedback onmiddellijk te kunnen registreren en verwerken.

Toen we dit project startten, zochten we 12 inch toestellen met een touch functionaliteit, dus de iPad was daar ideaal voor,” zegt Arno Kenis. “Het was veel makkelijker om een iPad in een dergelijke kiosk-toepassing in te passen dan een andere tablet, waar we meer onderhoud zouden hebben aan het besturingssysteem.

Momenteel lopen ook testen om Illustrator te gebruiken op een iPad Pro. Zo kunnen grafische ontwerpers al tijdens een briefing schetsen maken op de iPad en die schetsen dan verder afwerken op hun MacPro.


Jamf als Mobile Device Manager (MDM)

Met zoveel diverse toestellen in omloop is een goed beheer ervan noodzakelijk. Colruyt Group ziet de hardware immers als werktoestellen, die niet voor privédoeleinden gebruikt mogen worden. Het beheer van de Apple-hardware loopt via Jamf. Wanneer de medewerkers hun Mac kant-en-klaar aankrijgen, is die meteen al aan Jamf gekoppeld. Op die manier kunnen patches en upgrades makkelijk toegepast worden, kunnen rapporten worden getrokken,… De support-afdeling kan dankzij Jamf terugkerende problemen snel opmerken en oplossen. Veel veiligheidsmaatregelen kunnen makkelijk via het beheersysteem opgelegd worden aan de gebruikers. Nieuwe toepassingen kunnen de users downloaden via een self-service portal, of uit de AppStore.

Jamf maakt het werk van de IT-afdeling een stuk makkelijker. Jamf zorgt er voor dat alle toestellen op dezelfde versie van het besturingssysteem draaien. Gebruik maken van Jamf automatiseert de hele levenscyclus van het Apple device management, zorgt ervoor dat de gebruikers altijd de best mogelijke gebruikservaring hebben, en draagt ook bij tot het personaliseren van Apple toestellen naar de specifieke eisen van een groep gebruikers, zoals bijvoorbeeld de ontwikkelaars of grafische ontwerpers

Alles wat we doen, loopt via Jamf,” zegt Arno Kenis. “We creëerden een stuk of 12 softwareprofielen afhankelijk van de noden van de diverse gebruikers, waardoor de installatie helemaal automatisch loopt.

Jamf helpt organisaties slagen met Apple

Het is geen toeval dat een leider in zijn sector als Colruyt voor Jamf kiest. Net als Colruyt kiezen andere toonaangevende bedrijven voor Jamf om:

 • De hele levenscyclus van het Apple-beheer te automatiseren
 • Apple devices aan de specifieke behoeften van gebruikers aan te passen
 • De Apple-experience te behouden die gebruikers gewend zijn
 • Toegang te hebben tot de grootste Apple IT-community ter wereld


Stabiel en duurzaam

“Voor Filip Nerinckx heeft Apple een pak voordelen. Zo heeft een Mac een zeer lange levensduur: bij Colruyt Group zijn nog steeds MacPro’s in gebruik die al 10 jaar dienstdoen. Bovendien is er zeer weinig ondersteuning nodig voor een Mac. “Stabiliteit is een grote plus: je hebt veel minder typische driver problemen,” zegt Arno Kenis. “Bovendien verhoogt de productiviteit voor sommige types werk. Het renderen van video, bijvoorbeeld, gaat enorm snel op een Mac.”

Toen Corona toesloeg en veel mensen verplicht thuis gingen werken, was dat voor de Apple- gebruikers ook heel makkelijk. Via Jamf kon het thuiswerken snel uitgerold worden voor Mac.
 

Een partner die meedenkt

Voor de aanschaf van alle Apple-materiaal werkt Colruyt Group al jarenlang samen met Lab9. Deze Apple Premium Reseller levert ook de Jamf-licenties en de Adobe software voor de grafische afdeling. Met GMG ColorServer zorgt Lab9 ervoor dat ontwerpers waarheidsgetrouwe prints kunnen maken, en de reseller verzorgt ook technische opleidingen. “Lab9 brengt vaak oplossingen aan waar we zelf nog niet aan gedacht hadden,” zegt Filip Nerinckx, “bijvoorbeeld de Enfocus Switch workflow software.” De jarenlange ervaring die Lab9 heeft in de drukkerij en grafische sector wordt bij Colruyt Group zeker gesmaakt. “Ze bieden een totaaloplossing voor alle onderdelen in het hele proces om een communicatie uiting vorm te geven, van het eerste ontwerp tot het opleveren aan de drukkerij.” Voor Colruyt Group is niet alleen het technische belangrijk in de relatie met leveranciers, ook het vertrouwen speelt een grote rol. “We voelen bij Lab9 dezelfde familiale cultuur als bij Colruyt Group,” zegt Filip Nerinckx.

 

© TD Synnex -