De nieuwe M1 Pro en M1 Max zijn de krachtigste Apple chips ooit
Logo Lab9

Nieuws - Apple

18 Oktober 2021

De nieuwe M1 Pro en M1 Max zijn de krachtigste Apple chips ooit

SQ-BlogM1ProMax2021_500x0_500x0

Deze nieuwe chips zijn de drijvende kracht achter de gloednieuwe MacBook Pro en hebben een CPU met tot 10 cores, een GPU met tot 32 cores, tot 64 GB centraal geheugen, ProRes-versnellers en een toonaangevende energiezuinigheid.

 

Vandaag heeft Apple M1 Pro en M1 Max aangekondigd, de nieuwste baanbrekende chips voor de Mac. M1 Pro borduurt voort op de revolutionaire architectuur van M1 en biedt fantastische prestaties en toonaangevende energiezuinigheid. En M1 Max tilt dit alles naar een nog hoger niveau. De CPU in M1 Pro en M1 Max levert tot 70 procent snellere CPU-prestaties dan M1, waardoor bijvoorbeeld projecten compileren in Xcode sneller gaat dan ooit. De GPU in M1 Pro is tot twee keer zo snel als M1, en M1 Max is maar liefst vier keer zo snel als M1. Zo vlieg je door zelfs de meest veeleisende grafische workflows.

 

Bestel je nieuwe Macbook Pro bij Lab9 Pro

M1 Pro en M1 Max zijn de eerste chips met een SoC-architectuur (system on a chip) in een professionele notebook. Ze garant staat voor supersnel centraal geheugen, ongeëvenaarde prestaties per watt en een ongelooflijk laag energieverbruik. Daarnaast bieden ze ook nog eens meer geheugenbandbreedte en opslagruimte. M1 Pro heeft een bandbreedte van maximaal 200 GB/s en je kunt kiezen voor maximaal 32 GB aan centraal geheugen. M1 Max heeft een geheugenbandbreedte van maximaal 400 GB/s – twee keer zoveel als M1 Pro en bijna zes keer zoveel als M1 – en ondersteunt tot 64 GB centraal geheugen. Zelfs de allernieuwste pc-laptops hebben maximaal 16 GB grafisch geheugen, dus met deze enorme hoeveelheid geheugen voor grafische veeleisende taken kun je dingen doen die voorheen op een notebook gewoonweg ondenkbaar waren. Dankzij de efficiënte architectuur van M1 Pro en M1 Max leveren beide chips altijd dezelfde fenomenale prestaties, of MacBook Pro nu aan de oplader zit of op de batterij draait. Bovendien hebben M1 Pro en M1 Max verbeterde media-engines met aparte ProRes-versnellers voor professionele videobewerkingen. M1 Pro en M1 Max zijn de krachtigste chips die Apple ooit gemaakt heeft.

 

“Met zijn ongelooflijke prestaties, speciaal ontworpen technologieën en toonaangevende energiezuinigheid betekende M1 een revolutie voor onze populairste systemen. Nog nooit had iemand een system-on-a-chip-design in een professionele notebook gebruikt. Maar nu zijn er M1 Pro en M1 Max”, aldus Johny Srouji, Senior Vice President Hardware Technologies bij Apple. “Vanwege de enorme sprong in CPU- en GPU-prestaties, tot zes keer meer geheugenbandbreedte, een nieuwe media-engine met ProRes-versnellers en andere geavanceerde technologieën tillen M1 Pro en M1 Max Apple Silicon naar een hoger niveau. Dit is nog nooit vertoond in professionele notebooks.”

 

M1 Pro: een klasse apart in prestaties en mogelijkheden

M1 Pro is vervaardigd met de toonaangevende 5-nanometertechnologie en heeft 33,7 miljard transistors: ruim twee keer zoveel als M1. De nieuwe 10-core CPU bestaat uit acht high-performance-cores en twee high-efficiency-cores, en is tot 70 procent sneller dan M1 – met ongelooflijk professionele CPU-prestaties als resultaat. Vergeleken met de nieuwste 8-core pc-laptopchip biedt M1 Pro tot 1,7 keer snellere CPU-prestaties met hetzelfde energieverbruik. De topprestaties van de pc-chip behaalt hij al met maximaal 70 procent minder energieverbruik. Zelfs de zwaarste taken, zoals foto’s in hoge resolutie bewerken, zijn met M1 Pro een fluitje van een cent.

 

M1 Pro heeft een GPU met tot 16 cores, die tot twee keer zo snel is als M1 en tot zeven keer zo snel als de snelste geïntegreerde grafische processor in een 8-core pc-laptopchip. Vergeleken met een geavanceerde afzonderlijke GPU in pc-notebooks levert M1 Pro betere prestaties tegen maximaal 70 procent minder energieverbruik. Bovendien kun je met M1 Pro kiezen voor maximaal 32 GB aan snel centraal geheugen, met tot 200 GB/s aan geheugenbandbreedte. Daarmee kunnen creatievelingen als 3D-ontwerpers en gameontwikkelaars onderweg meer gedaan krijgen dan ooit.

 

In een grafiek zijn de CPU-prestaties van verschillende laptopchips tegen elkaar afgezet. Daaruit blijken de goede prestaties en het lage energieverbruik van M1 Pro en M1 Max.

 

M1 Max: de krachtigste chip die je in een professionele notebook tegenkomt

M1 Max heeft dezelfde krachtige 10-core CPU als M1 Pro en daarbovenop nog eens een 32-core GPU, die tot vier keer zo snel is als M1. Met 57 miljard transistors – 70 procent meer dan M1 Pro en 3,5 keer zoveel als M1 – is M1 Max de grootste chip die we ooit gemaakt hebben. Bovendien zijn de GPU-prestaties vergelijkbaar met een geavanceerde GPU in een compacte professionele pc-laptop tegen maximaal 40 procent minder energieverbruik, en met de meest geavanceerde GPU in de grootste pc-laptops tegen maximaal 100 watt minder energieverbruik.2 Zo komt er dus minder warmte vrij, hoeven de ventilatoren minder hard te draaien en gaat de batterij in de nieuwe MacBook Pro ongelooflijk lang mee. M1 Max geeft grafisch zware taken een compleet nieuwe dimensie, zoals tot 13 keer zo snelle rendering van complexe tijdlijnen in Final Cut Pro vergeleken met de 13-inch MacBook Pro van de vorige generatie.

 

Daarnaast heeft M1 Max meer bandbreedte op de chipstructuur en een twee keer zo grote geheugeninterface als M1 Pro. Het resultaat is een geheugenbandbreedte van maximaal 400 GB/s – bijna zes keer zo groot als die van M1. Daardoor kan M1 Max worden geconfigureerd met tot 64 GB aan snel centraal geheugen. Met zijn ongekende prestaties is M1 Max de krachtigste chip die je in een professionele notebook tegenkomt.

 

In een grafiek is te zien dat M1 Max en zijn GPU met maximaal 32 cores dezelfde grafische prestaties levert als een geavanceerde compacte pc-laptop, maar dan met maximaal 40 procent minder energieverbruik.

 

Snelle en efficiënte media-engine – nu met ProRes

 

De media-engine in M1 Pro en M1 Max is door Apple ontworpen en zorgt voor snelle videoverwerking en tegelijkertijd een optimale batterijduur. Daarnaast heeft M1 Pro een aparte versneller voor de professionele ProRes-videocodec. Daarmee speel je meerdere 4K en 8K ProRes-videostreams in hoge kwaliteit af met een laag energieverbruik. M1 Max gaat nog verder, met twee ProRes-versnellers en tot twee keer zo snelle videocodering als M1 Pro. Dankzij M1 Max kan de nieuwe MacBook Pro ProRes-video in Compressor maar liefst tot tien keer zo snel transcoderen als de 16-inch MacBook Pro van de vorige generatie.

 

Geavanceerde technologie voor een professioneel totaalsysteem

Zowel M1 Pro als M1 Max zitten boordevol speciale geavanceerde technologieën waarmee de mogelijkheden voor professionals ongekend zijn:

  • Een 16-core Neural Engine zorgt voor snellere on-device machine learning en betere cameraprestaties.
  • De nieuwe display-engine kan meerdere externe beeldschermen aansturen.
  • Extra geïntegreerde Thunderbolt 4-controllers bieden nog meer I/O-bandbreedte.
  • De speciaal ontworpen beeldsignaalprocessor van Apple levert samen met de Neural Engine en computationele videografie een betere beeldkwaliteit, waardoor je scherper en met een natuurlijkere tint in beeld verschijnt.
  • Eersteklas beveiliging, waaronder de nieuwste Apple Secure Enclave, veilig opstarten en antihacktechnologieën in runtime.

Een belangrijke stap vooruit in de omschakeling naar Apple Silicon

De Mac is nu halverwege de tweejarige omschakeling naar Apple Silicon, en M1 Pro en M1 Max betekenen weer een belangrijke stap in de goede richting. Dit zijn de krachtigste en meest veelzijdige chips die Apple ooit heeft gemaakt. Samen met M1 vormen ze een productlijn met de beste prestaties, speciaal ontworpen technologieën en energiezuinigheid in de branche.

Bestel je nieuwe Macbook Pro bij Lab9 Pro

 

© Lien De Vos - Lab9 Pro