Digital Learning Festival 2020
Logo Lab9
Logo Lab9
Logo Lab9
Logo Lab9
Header---DigitalLearning-Festival-2020.jpg

Het Digital Learning Festival van Lab9 Education, dat zijn 3 dagen boordevol inspiratie voor leerkrachten die digitale leermiddelen willen introduceren in hun klaslokaal. Het festival is bovendien helemaal gratis

 

Schrijf je nu in voor de dagprogramma’s die je zeker niet wil missen!

 

Kan je niet live volgen?
Geen enkel probleem, schrijf je in en we sturen je de opname op!

Dinsdag 24 november 2020 - Everyone can code
Dinsdag 24 november 2020 - Everyone can code
Memoji-AnnJacobs.png

Ann
Jacobs

Programmeren in het basisonderwijs

Computationeel denken of leren denken zoals een computer is iets waar veel leerkrachten wat schrik van hebben. Dat is echter helemaal niet nodig want er bestaan heel wat leuke, laagdrempelige apps en websites waarmee je in de klas aan de slag kan gaan.
 

Leren programmeren is de ideale differentiatietool in het basisonderwijs: elk kind kan er op zijn of haar niveau mee aan de slag. Je hebt er weinig voorbereidingswerk aan en geen verbeterwerk, handig toch! Samen met je leerlingen ga je op een boeiende ontdekkingstocht in de wondere wereld van het programmeren. Succes gegarandeerd!

Datum: 24 november 2020 - 10u00

Duur: 50min

Memoji-BjornCarreyn.png

Björn
Carreyn

Ondersteun het leerproces met numbers

In deze sessie gaan we aan de slag met Numbers. We starten met een voorbeeld van Numbers als rekenblad, maar we komen al vlug tot de vaststelling dat er veel meer mogelijk is. Wat dacht je van een interactief prikbord, een canvas om samen te werken, of een houvast bij het begeleiden van het leerproces van de leerling. De mogelijkheden zijn oneindig. We focussen niet op toeters en bellen, maar tonen hoe een bepaalde feature zijn toepassing kent bij het leren. Na deze sessie wordt Numbers één van jouw favoriete apps!

Datum: 24 november 2020 - 11u00

Duur: 50min

Memoji-PhilipEveraerts.png

Philip
Everaerts

Programmeren in het
secundair

Tijdens deze sessie ‘Programmeren in het secundair’ geven we een kort overzicht van de eindtermen uit de eerste graad secundair onderwijs (A- en B-stroom) rond ‘Digitale competenties - computationeel denken en handelen’ en leren we op welke manier we de aangereikte materialen kunnen inzetten in de klas.

We gaan aan de slag met commando’s, functies en For-lussen en geven enkele lesvoorbeelden die je kan gebruiken om deze thema’s te introduceren in de les.

We ontdekken de verschillende puzzels die in Swift Playgrounds zitten zoals Leren programmeren 1, Hallo Byte, Programmeermachine maar we voegen ook materialen van andere spelers toe zoals Sphero en Parret Education. 

We geven een aantal voorbeelden van hoe we al dan niet digitaal kunnen programmeren in de vakken zoals Nederlands, Frans, Wiskunde, Natuurwetenschappen, Kunst en Muziek.

Tot slot halen we ook  Apple Teacher even ter ondersteuning en erkenning van de leerkracht.
 

Datum: 24 november 2020 - 13u00

Duur: 50min

Memoji-BjornCarreyn.png

Björn
Carreyn

Ontdek, verken en verdiep met AR

In deze sessie maak je kennis met AR - Augmented Reality. Wat op het eerste zicht een technisch begrip lijkt, is in enkele stappen onmiddellijk in te zetten in jouw lespraktijk. We starten met eenvoudige toepassingen die zowel in de basisschool als in het middelbaar onderwijs kunnen worden ingezet. In het tweede deel van de sessie maak je kennis met hoe je zelf AR kan creëren. Na deze webinar zou je een overzicht moeten hebben wat AR allemaal te bieden heeft: van ontdekkend leren tot dieper graven in een concept.

Datum: 24 november 2020 - 14u00

Duur: 50min

Memoji-MartinCoutts.png

Keynote: Martin Coutts [Eng]

Using Shortcuts to increase personal productivity

Op zoek om sneller en efficiënter met je iPad te werken in de klas? Dan is deze sessie zeker iets voor jou. We bespreken wat Shortcuts zijn en wanneer je ze het best toepast in je lessen. Daarnaast bekijken we snelkoppelingen door eenvoudige workflows op te zetten die super handig zijn voor leerkrachten. In de sessie delen we ook heel wat bronnen om zelf shortcuts te creëeren en te gebruiken.

Datum: 24 november 2020 - 15u00 | Duur: 50min

Woensdag 25 november 2020 - Distance Learning
Woensdag 25 november 2020 - Distance Learning
Memoji-AnnJacobs.png

Ann
Jacobs

Afstandsleren en creatief vakoverschrijdend werken met iPad

Creatief, innovatief en mediawijs basisonderwijs, hoe realiseer je zoiets? We bekijken samen de mogelijkheden van vakoverschrijdend werken met iPads. Wil je daarnaast ook eens zien hoe je dit kan toepassen in afstandsleren, dan geven we je een heel aantal kant en klare, concrete lesideeën. Je hoeft hiervoor geen tientallen apps te kennen, 'less is more' is ons devies. Hou het eenvoudig voor jezelf en je leerlingen.
We gaan aan de slag met slechts 2 apps: Keynote en Seesaw.

Datum: 25 november 2020 - 10u00

Duur: 50min

Memoji-PhilipEveraerts.png

Philip
Everaerts

Eenvoudig iPadbeheer met JAMF School

Tijdens de sessie leert u hoe je toestellen aangekocht van een Apple Premium Reseller of via Apple configurator kunt koppelen aan Apple School Manager. U brengt de nodige verbindingen (DEP en VPP) aan tussen Apple School manager en Jamf school. Leer meer over apparaatgroep, gebruikersgroepen en klassen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat leerkrachten eigen gemaakt materiaal in PDF of ePub kunnen delen met de leerlingen. En wat kan doen met apps zoals Jamf Student, Teacher, Apple Schoolwerk en Apple Klaslokaal.

Datum: 25 november 2020 - 11u00

Duur: 50min

Memoji-BartBoelens.png

Bart
Boelen

Les geven op afstand:
Effectief en efficiënt aan de slag

Datum: 25 november 2020 - 13u00

Duur: 50min

Memoji-SergeVrancken.png

Serge
Vrancken

Coronaproof opdrachten maken met bookwidgets

Er wordt heel wat creativiteit van leerkrachten gevraagd om hun leerlingen veilig en vaak op afstand de leerstof aan te bieden. Eén van de tools die je kan gebruiken is Bookwidgets. Hier kan je opdrachten, oefeningen of zelfs eenvoudige spelletjes maken. Na deze sessie kan je zeker aan de slag om een oefening te maken.

Datum: 25 november 2020 - 14u00

Duur: 50min

Memoji-SuzanneLustenhouwer.png

Keynote: Suzanne Lustenhouwer [Nl]

Interactieve werkboeken op afstand

In deze sessie kijken we naar hoe we leerlingen met gebruik van interactieve werkboeken gemaakt in Pages aan het werk kunnen zetten. Veel van de activerende werkvormen die we normaal gebruiken in de les zijn komen te vervallen tijdens onderwijs op afstand. Aan de hand van een Taaldorp voorbeeld laat Suzanne zien hoe we leerlingen nu op een nieuwe manier kunnen uitdagen.

Datum: 25 november 2020 - 15u00 | Duur: 50min

Donderdag 26 november 2020 - Everyone Can Create
Donderdag 26 november 2020 - Everyone Can Create
Memoji-EvaDevriendt.png

Eva
De Vriendt

Vingervlugge creaties met Keynote

Je kent het wel. ’s Avonds nog even snel een poster in elkaar steken, een instructiefilmpje maken, een invulboek voor de leerlingen maken…
Dit doe ik allemaal met Keynote. Keynote is de powerpoint van Apple wordt er wel eens gezegd. Maar Keynote is zoveel meer dan alleen maar een presentatietool. 
Keynote helpt mij bij het creëren van mijn dagelijks inhoud die ik kan inzetten in de klas en dit op een eenvoudige en snelle manier.

 

Na deze sessie kan je oa Keynote gebruiken, kan je zelf een poster maken, weet je hoe je op een eenvoudige manier een instructiefilmpje kan maken, hoe je audio moet toevoegen en hoe je Keynote kan inzetten in je lessen.

Datum: 26 november 2020 - 10u00

Duur: 50min

Memoji-SergeVrancken.png

Serge
Vrancken

Virtuele schoolreizen maken met Clips en iMovie

Genieten van de bezienswaardigheden in Brussel, Londen, Parijs…zit er momenteel niet in. Fysieke studiereizen zijn momenteel uitgesteld wat jammer is. In deze sessie gaan we aan de slag met iMovie, maps en Clips om de bezienswaardigheden tot bij de studenten te brengen. 

Datum: 26 november 2020 - 11u00

Duur: 50min

Memoji-EvaDevriendt.png

Eva
De Vriendt

Muzikale en interactieve lesssen met iPad

"De iPad gebruiken in de lessen muziek laat me toe om mijn lessen interactiever te maken. De klas opsplitsen in groepjes is hiervoor ideaal. De iPad maakt ook dat mijn leerlingen een stukje zelfstandig aan de slag kunnen. Is het nodig om voor elke leerling een iPad te hebben in de klas? Neen, met een paar iPads kom je al heel ver.

 

Standaard staan er op de iPad wel wat apps zoals Garageband en Pages waarmee je aan de slag kan, in deze webinar geef ik hier een beetje uitleg over en laat ik jullie zien hoe je deze apps eenvoudig kan inzetten in je les op elk niveau.

 

Daarbuiten zijn er ook heel wat extra tools of apps die inzetbaar zijn en die je les interactiever maken.

 

Ik laat jullie een aantal uitgewerkte ideeën zien waardoor je na deze webinar zeker enkele ideetjes op zak hebt om aan de slag te gaan in je eigen lessen muziek en dit voor zowel lager onderwijs als middelbaar onderwijs."

Datum: 26 november 2020 - 13u00

Duur: 50min

Memoji-MathewPullen.png

Keynote: Mathew Pullen [Eng]

Keynote: Exploring ways to use the app beyond normal presentations

In deze sessie verkennen we Keynote als een onderwijs- en leermiddel dat studenten en docenten spannende en boeiende manieren biedt om te leren creëren en te delen. Van het bouwen van animaties tot gestructureerde leermogelijkheden, Keynote is zoveel meer dan alleen een presentatie app.

Datum: 25 november 2020 - 14u00 | Duur: 50min

Memoji-BronwynDesjardins.png

Keynote: Bronwyn Desjardins [Eng]

Keynote: There’s an Apple in my Classroom - How do I do my Schoolwork?

Leer hoe je de kracht van Apple Classroom en School Work kan inzetten om leerlingen aan het werk te houden, beheer de digitale ruimte en personaliseer het leren en lesgeven als nooit te voren. iPad-klaslokalen zijn flexibel en bereiken alle leerlingen, waar ze zich ook bevinden, zo heb je je les altijd in de hand en krijg je directe en relevante feedback.

Datum: 25 november 2020 - 15u00 | Duur: 50min

icon-lamp.png

Wat is een APLS?
Wat kan deze persoon voor je school betekenen?

Apple Professional Learning Specialists. Nadat leerkrachten via het Apple Teacher-programma de basisvaardigheden hebben geleerd en in hun lespraktijk hebben geïntegreerd, kunnen ze zich met de hulp van Apple Professional Learning Specialists gaan richten op innovatie. Deze Specialists reiken leerkrachten wetenschappelijk onderbouwde lesmethoden aan, zodat ze het leertraject verder kunnen verrijken met technologie.